NEWROOZ PİROZ BE!


NEWROZ PİROZ BE!

Yusuf Erdem

Bugün (21 Mart 2021, günlerden Pazar) NEWROZ Bayramı.   21 Mart; baharın gelişini, doğanın uyanışını, doğal yaşamın canlanıp tazelenmesini, insanlarda yaşama sevinci ve özgürlük aşkının serpilip çiçeklenmesini simgeleyen bir bayram günü. Ortadoğu halkları olmak üzere birçok halk tarafından çok geniş bir coğrafyada kutlanmaktadır.

Covit 19 pandemi (küresel salgın) ve gerici yönetimin çok yönlü baskı ve saldırılarına inat, başta Kürt halkı olmak üzere bütün ezilen Ortadoğu halkları, bu yeniden doğuş bayramlarını meydanlarda kutlayacaklar, yaşanası bir geleceğe dair umutlarını tazeleyeceklerdir.

Bilindiği gibi Newroz Bayramı’nın Kürt halkı için çok özel ve tarihsel bir anlamı vardır:

Toprakları dörde parçalanarak sömürgeleştirilen; insanlarının özgür yaşama ve kendi kaderini belirleme iradesi zincire vurulan; dili, kültürü, kimliği inkâr edilen; onuru ve siyasi iradesi ayaklar altına alınan; zulme ve haksızlıklara boyun eğmeyince de seçtiği temsilcileri görevden alınarak  zindanlara atılan veya düpedüz ve vahşice imha edilen bu mazlum halk için; Demirci KAWA’nın bugünkü kız ve erkek torunları için NEWROZ; baharı müjdeleyen bir bayram olmaktan öte, bir özgürlük, bir zulme, inkâr ve imhaya başkaldırının simgesidir. Aynı zamanda Ortadoğu’da sınırların anlamını yitirdiği ve bütün dünyadaki halklarla birlikte eşit, özgür, kardeşçe, barış ve bolluk içinde yaşama özleminin, böyle yaşanası bir dünya için birlikte mücadele etmenin simgesidir.

Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halklarımızın Newrooz Bayramı’nı kutlarız.

Ve bütün ezilenleri, bütün devrim ve demokrasi güçlerini; saldırıya uğrayan hiçbir parçamızı yalnız bırakmamaya, yeşerip filizlenen hiçbir dalımızın kırılıp ezilmesine sessiz kalmamaya çağırmalıyız. Dinci-ırkçı iktidarın gittikçe yoğunlaşan azgın saldırıları karşısında birbirimize sahip çıkmak, gerçekte kendimize sahip çıkmak demektir.

*********

YAŞASIN ŞİİR

Bugün (21 Mart), yalnızca Nevruz değil, aynı zamanda Dünya Şiir Günü.

Dünya Şiir Günü’nü de Nâzım Hikmet’ten güzel bir şiirle – ki özellikle bu şiiri ve “Hapiste Yatacak Olana Öğütler” ile “Bu Gün Pazar” şiirlerini, 1981 baharında Ulucanlar Cezaevi’nde çocuklar bana tekrar tekrar okutup dinlemekten bıkmazlardı– anmayı ihmal etmeyelim. Nevruz’umuz kutlu, şiirimiz bol olsun.  (Yusuf ERDEM)

MOR MENEKŞE, AÇ DOSTLAR
VE ALTIN GÖZLÜ ÇOCUK

Abe şair,
bizim de bir çift sözümüz var
«aşka dair.»
O meretten biz de çakarız
biraz..

Deli çığlıklar atıp avaz avaz
burnumun dibinden gelip geçti yaz
sarı
tahta vagonları
ter, tütün ve ot kokan
bir tren gibi.
Halbuki ben
istiyordum ki gelsin o
kırmızı bakır bakracında bana
sıcak süt getiren gibi…
Fakat neylersin,
yaz böyle gelmedi,
yaz böyle gelmiyor,
böyle gelmiyor, hay anasını… şey!..

EEEEEEEEEY…
kızım, annem, karım, kardeşim
sen
başında güneşler esen
altın gözlü çocuk,
altın gözlü çocuğum benim;
deli çığlıklar atıp avaz avaz
burnumun dibinden gelip geçti de yaz,
ben, bir demet mor menekşe olsun
getiremedim
sana!
Ne haltedek,
dostların karnı açtı
kıydık menekşe parasına!

****

20190324_104522 20190324_121041(0)

*********